Pers

Persvragen

Journalisten met vragen/ interviewverzoeken kunnen contact opnemen met Marjet Heins, PR/Communicatie Ruben Smit Productions onder marjetheins@rubensmitproductions.nl of 06-53930553.

<Scroll naar beneden voor beelden – vrij te gebruiken door media met bronvermelding>

 

WAD; overleven op de grens van water en land
De natuurfilm van 2018: in première op 1 oktober

Op 1 oktober 2018 gaat WAD, overleven op de grens van water en land, in première in Leeuwarden middenin het WAD zelf. Voor de theaterproductie Stormruiter is in het WTC een waddenlandschap nagebouwd. Speciaal voor de première wordt dit decor omgebouwd naar een filmzaal waarin meer dan 2000 mensen een plekje kunnen krijgen. Daarmee wordt het de grootste première van een Nederlandse natuurfilm ooit. Deze spectaculaire opening is een nauwe samenwerking van Ruben Smit Productions en de Leeuwarder Courant en geheel in style van de film; puur, groots en ongeëvenaard. De theaterrelease van de film staat gepland op dierendag; 4 oktober.

Rauw en puur in al zijn schoonheid

WAD brengt de kijker het Waddengebied zoals je nog nooit hebt gezien. Alle dieren, vogels & planten, het zand, het weer en de seizoenen in één adembenemende film. Ruben Smit: “Het Waddengebied verdiende al jaren een echte, goede natuurfilm. Al voor de Nieuwe Wildernis liep ik met het idee om deze film te maken. Het waddengebied is rauw en puur – al zijn schoonheid. Soms moesten we wel drie keer terug voor dat ene mooie shot waarvan we wisten dat het er was maar het zo moeilijk was om het te maken. Maar als het er dan is… dat is zo gaaf. Mijn doel is om een film te maken die leest als een goede roman; geen sprookjes, maar de rauwe pure schoonheid van de Nederlandse natuur.’

Grootste première van een natuurfilm ooit: iedereen kan erbij zijn

Op 1 oktober gaat WAD in première in een levensecht waddendecor. Extra bijzonder is dat de vertoning van de film plaats vindt in het decor van het Wad op de set van de theaterproductie de ‘Stormruiter’ van Jos Thie in het WTC in Leeuwarden. De bezoekers krijgen een unieke gelegenheid om op de landelijke première van de film de film te gaan kijken in een echt waddenlandschap. Op een reusachtig scherm met een inleidend verhaal van de filmmaker zelf. Nooit eerder heeft er zo’n grote film première plaatsgevonden in ons land. Natuurlijk gaat een première niet zonder BN’ers en speciale genodigde, maar daarnaast is een groot deel van de kaarten te koop. Iedereen kan erbij zijn. Volgens Smit; “Dit wordt een feestje en dat mag je als waddenliefhebber niet missen”!

Kaarten voor de premiere koop je via vanplan

Van de sterrenhemel tot de zeehond

WAD wordt de eerste Nederlandse natuurfilm over het waddengebied. Ruben Smit en zijn crew registreren dit unieke Nederlandse natuurgebied en al zijn bijzondere natuurfenomenen onder- en bovenwater, in elk jaargetijde. Ruben: “Veel mensen weten niet wat ze zien als ze naar de film gaan kijken, ze zullen zich serieus afvragen of dit echt Nederland is waar ze naar zitten te kijken.  De beelden van vele honderden grijze zeehonden bij elkaar doen denken aan Antartica en wat te denken van het Noorderlicht dat we bij Terschelling hebben gefilmd!”. Er is gefilmd vanuit een holistische benadering; alles heeft met alles te maken. Geen aaneenschakeling van mooie plaatjes maar een duidelijk verhaal met herkenbare iconen zoals de zeehond, de bergeend en de slechtvalk. Een film die het ecosysteem in beeld brengt als nooit te voren; van de kleine kiezelwieren onderaan de voedselketen tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond als iconen van het wad. Met de nieuwste filmtechnieken, timelapses, drones, microfotografie en onderwatercamera’s weet de crew de bijzondere natuur van de wadden vanuit alle perspectieven te vangen. Het waddengebied is het enige Nederlandse natuurgebied met de status Unesco Werelderfgoed.

Unieke beelden super dichtbij

De crew wist beelden te maken die nog nooit eerder zijn gemaakt. Onderwater filmen is bijvoorbeeld in de troebele Waddenzee een grote uitdaging. En met speciale technieken is het microleven in beeld gebracht. Maar ook de jacht van de slechtvalk, de geboorte van zeehonden in het wild, eindeloze sterrenhemels, unieke natuurfenomenen zoals springtij, noorderlicht en een bevroren ijszee passeren de revue. Alles is gefilmd alsof je er zelf naast de zeehond op de zandbank ligt te zonnen.

Het geluid sleept je mee

Dat komt samen met het geluid, wat je letterlijk meeneemt onder het ijs, in het zand en op het wad. Je hoort het geluid van het gras zoals het bergeendje dat ook hoort. De muziek is speciaal gecomponeerd voor de film en tijdens de montage. Daarbij wordt nauw samengewerkt met een groot aantal Nederlandse topmuzikanten zoals Nynke Laverman, Lavinia Meijer, Martin Fondse, Sytze Pruiksma en Sofia Dragt.

Vier jaar filmen

In de afgelopen vijf jaar filmde de kleine crew op ruim 300 draaidagen ruim 500 uur filmateriaal (ter vergelijking: een gemiddelde speelfilm omvat 30 draaidagen). Het is de eerste Nederlandse 4K filmproductie. De film is zonder subsidies gemaakt en in nauwe samenwerking met vele lokale partners, natuurorganisaties, onderzoekers, recreatiebedrijven en overheden. Alleen dankzij hun (logistieke en financiële) hulp en advies is WAD mogelijk gemaakt.

Teaser
Omdat er zoveel mooi materiaal is, hebben we de teaser lekker lang gemaakt. Geniet van ruim 2 minuten Waddenspektakel via:

  • Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=R6VvODzZcR8
  • Vimeo: https://vimeo.com/247969360/8963d14715

Meer over de grijze zeehond

Website Ecomare (klik hier)
Publicatie WUR (klik hier)
Grijze zeehonden Griend/Richel (klik hier)

Gebruik beelden

Beeld en tekst hieronder is vrij te gebruiken voor journalistieke doeleinden over ‘WAD; overleven op de grens van water en natuur‘. Mocht je voor andere doeleinden dit (of ander) beeld willen gebruiken neem dan even contact op.

Bronvermelding

Beeld altijd met bronvermelding: Ruben Smit Productions

LET OP! Klik op het gewenste beeld om de foto in highres te downloaden

 

 

Filmposter – staand

 

Filmposter – liggend

1- grijze zeehonden, haremleiders vechten

2- luchtfoto zandplaat Richel met honderden grijze zeehonden

3- grijze zeehondpup van ca. twee weken oud

4- grijze zeehond man; ca. 300 kg, haremleider

5- moeder met pup grijze zeehond

6- grijze zeehondpup van enkele dagen oud

7. grijze zeehond man zonder harem

8-diverse harems van verschillende vrouwtjes en hun pups

9. Ruben Smit; filmmaker en ecoloog

10. Bergeendjes verlaten het konijnenhol waarin ze geboren zijn samen met hun moeder; op weg naar het wad

11. Ruben Smit in actie

12. Kolonie grote sterns

13. Lepelaar landt op nest met jongen

14. Konijnen in de duinen

15. Het wad vanuit de lucht

16. Dwergstern

17. Wadplaat

18. Wadplaat

cross-icon
cross-icon