Pers

Persvragen

Journalisten met vragen/ interviewverzoeken kunnen contact opnemen met Marjet Heins, PR/Communicatie Ruben Smit Productions onder marjetheins@rubensmitproductions.nl of 06-53930553.

<Scroll naar beneden voor beelden – vrij te gebruiken door media met bronvermelding>

WAD; overleven op de grens van water en land
De natuurfilm van 2018: in première op 1 oktober

Op 1 oktober 2018 gaat WAD, overleven op de grens van water en land, in première in Leeuwarden. In nauwe samenwerking met LWD2018 en de Noord Nederlandse Dagblad combinatie volgt er een spectaculaire opening in style van de film; puur, groots en ongeëvenaard. De theaterrelease van de film staat gepland op dierendag; 4 oktober.

Rauw en puur in al zijn schoonheid
WAD brengt de kijker het Waddengebied zoals je nog nooit hebt gezien. Alle dieren, vogels & planten, het zand, het weer en de seizoenen in één adembenemende film. Ruben Smit: “Het Waddengebied verdiende al jaren een echte, goede natuurfilm. Al voor de Nieuwe Wildernis liep ik met het idee om deze film te maken. Het waddengebied is rauw en puur – al zijn schoonheid. Soms moesten we wel drie keer terug voor dat ene mooie shot waarvan we wisten dat het er was maar het zo moeilijk was om het te maken. Maar als het er dan is… dat is zo gaaf. Mijn doel is om een film te maken die leest als een goede roman; geen sprookjes, maar de rauwe pure schoonheid van de Nederlandse natuur.’

Van de sterrenhemel tot de zeehond
WAD wordt de eerste Nederlandse natuurfilm over het waddengebied. Ruben Smit en zijn crew registreren dit unieke Nederlandse natuurgebied en al zijn bijzondere natuurfenomenen onder- en bovenwater, in elk jaargetijde. Vanuit een holistische benadering; alles heeft met alles te maken. Geen aaneenschakeling van mooie plaatjes maar een duidelijk verhaal met herkenbare iconen zoals de zeehond, de bergeend en de slechtvalk. Een film die het ecosysteem in beeld brengt als nooit te voren; van de kleine kiezelwieren onderaan de voedselketen tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond als iconen van het wad. Met de nieuwste filmtechnieken, timelapses, drones, microfotografie en onderwatercamera’s weet de crew de bijzondere natuur van de wadden vanuit alle perspectieven te vangen. Het waddengebied is het enige Nederlandse natuurgebied met de status Unesco Werelderfgoed.

Unieke beelden super dichtbij
De crew wist beelden te maken die nog nooit eerder zijn gemaakt. Onderwater filmen is bijvoorbeeld in de troebele Waddenzee een grote uitdaging. En met speciale technieken is het microleven in beeld gebracht. Maar ook de jacht van de slechtvalk, de geboorte van zeehonden in het wild, eindeloze sterrenhemels, unieke natuurfenomenen zoals springtij, noorderlicht en een bevroren ijszee passeren de revue. Alles is gefilmd alsof je er zelf naast de zeehond op de zandbank ligt te zonnen.

Het geluid sleept je mee
Dat komt samen met het geluid, wat je letterlijk meeneemt onder het ijs, in het zand en op het wad. Je hoort het geluid van het gras zoals het bergeendje dat ook hoort. De muziek is speciaal gecomponeerd voor de film en tijdens de montage. Daarbij wordt nauw samengewerkt met een groot aantal Nederlandse topmuzikanten zoals Nynke Laverman, Lavinia Meijer, Martin Fondse, Sytze Pruiksma

Vier jaar filmen
In de afgelopen vier jaar filmde de kleine crew op ruim 300 draaidagen ruim 450 uur filmateriaal (ter vergelijking: een gemiddelde speelfilm omvat 30 draaidagen). Het is de eerste Nederlandse 4K filmproductie. De film is zonder subsidies gemaakt en in nauwe samenwerking met vele lokale partners, natuurorganisaties, onderzoekers, recreatiebedrijven en overheden. Alleen dankzij hun (logistieke en financiele) hulp en advies is WAD mogelijk gemaakt. De film gaat op 1 oktober in première, de theaterrelease volgt op dierendag 4 oktober. Meer details daarover volgen in juni.

 

 

##PERSBERICHT 20 december 2017##

Teaser Wadfilm geeft voorproefje van filmisch Waddenspektakel
Nederlandse filmploeg maakt primeur met uniek beeld

De vandaag gelanceerde teaser van de nieuwe natuurfilm ‘Wad; overleven op de grens van water en natuur’ geeft een voorproefje van het filmische spektakel van volgend najaar. Als eerste filmploeg wist de crew van Ruben Smit Productions nog niet eerder gefilmde beelden te vangen, zoals de geboorte van de zeehonden en het onderwaterleven in de Waddenzee.

Na bijna vier jaar filmen in het werelderfgoed is het nu tijd om een eerste echte tipje van de sluier op te lichten. Met de nieuwste filmtechnieken, timelapses, drones, microfotografie en onderwatercamera’s weet de crew de bijzondere natuur van de wadden vanuit alle perspectieven te vangen. Het waddengebied is het enige Nederlandse natuurgebied met de status Unesco Werelderfgoed en de crew van Ruben Smit kon alleen aan de slag dankzij de hulp en nauwe samenwerking met vele natuurorganisaties, onderzoeksinstituten en overheden in de wadden.

Zoals elke film van natuurfilmer en ecoloog Ruben Smit heeft ook ‘Wad; Leven op de grens van water en natuur” het pure natuurverhaal voorop staan; leidende karakters in de film zijn de grijze zeehond, de slechtvalk en de bergeend. Maar juist de benadering vanuit het ecosysteem waarbij alles met alles te maken heeft is uniek. Ruben Smit: ‘Deze film overtreft mijn verwachtingen, vooral dankzij de waanzinnige beelden die we hebben weten te maken. Zoals de geboorte van de zeehonden, maar ook het enige grondnest van de  slechtvalk in Nederland en niet te vergeten het onderwaterleven van de natuurlijke riffen in de Waddenzee. Ik denk dat veel mensen verbaasd zullen staan wat wij allemaal in beeld hebben gebracht!’.

De crew van wadfilm heeft de meeste opnames er nu op zitten. Komend half jaar wordt besteed aan de montage van de film die in het najaar van 2018 tijdens Leeuwarden/Friesland culturele hoofdstad van Europa  in premiere gaat. Tot die tijd worden met grote regelmaat kleine clips gedeeld via de sociale media van wadfilm.nl.

###einde persbericht ###
Teaser
Omdat er zoveel mooi materiaal is, hebben we de teaser lekker lang gemaakt. Geniet van ruim 2 minuten Waddenspektakel via:

  • Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=R6VvODzZcR8
  • Vimeo: https://vimeo.com/247969360/8963d14715

Meer over de grijze zeehond

Website Ecomare (klik hier)
Publicatie WUR (klik hier)
Grijze zeehonden Griend/Richel (klik hier)

Gebruik beelden

Beeld en tekst hieronder is vrij te gebruiken voor journalistieke doeleinden over ‘WAD; overleven op de grens van water en natuur‘. Mocht je voor andere doeleinden dit (of ander) beeld willen gebruiken neem dan even contact op.

Bronvermelding

Beeld altijd met bronvermelding: Ruben Smit Productions

LET OP! Klik op het gewenste beeld om de foto in highres te downloaden

1- grijze zeehonden, haremleiders vechten

2- luchtfoto zandplaat Richel met honderden grijze zeehonden

3- grijze zeehondpup van ca. twee weken oud

4- grijze zeehond man; ca. 300 kg, haremleider

5- moeder met pup grijze zeehond

6- grijze zeehondpup van enkele dagen oud

7. grijze zeehond man zonder harem

8-diverse harems van verschillende vrouwtjes en hun pups

9. Ruben Smit; filmmaker en ecoloog

10. Bergeendjes verlaten het konijnenhol waarin ze geboren zijn samen met hun moeder; op weg naar het wad

11. Ruben Smit in actie

12. Kolonie grote sterns

13. Lepelaar landt op nest met jongen

14. Konijnen in de duinen

15. Het wad vanuit de lucht

cross-icon