Pers

Persvragen

Journalisten met vragen/ interviewverzoeken kunnen contact opnemen met Marjet Heins, PR/Communicatie Ruben Smit Productions onder marjetheins@rubensmitproductions.nl of 06-53930553.

Download hier de persmap met alle specs van de film.

<Scroll naar beneden voor beelden – vrij te gebruiken door media met bronvermelding Ruben Smit Productions tenzij anders vermeld>

WAD; overleven op de grens van water en land is een ode aan het waddengebied

WAD is de eerste Nederlandse natuurfilm over het Waddengebied. Ruben Smit en zijn crew laten een registratie zien van dit unieke Nederlandse natuurgebied en al haar bijzondere natuurfenomenen, zowel onder- als bovenwater en in elk jaargetijde. Met filmbeelden waarvan u zich serieus zal afvragen of dit echt Nederland is. De vele honderden grijze zeehonden bij elkaar op de zandplaten doen eerder denken aan Antarctica en het Noorderlicht aan de Noordpool, maar alles is gefilmd op de Waddenzee vlakbij bij Terschelling.

Een film die dit unieke en zeer dynamische natuurgebied in beeld brengt als nooit tevoren; van de microscopisch kiezelwieren onderaan de voedselketen tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond. Met de nieuwste apparatuur en filmtechnieken, zoals; timelapses, drones, microfotografie en onderwatercamera’s weet de crew de bijzondere natuur van de Wadden vanuit alle perspectieven te vangen.

Ruben Smit: “Het Waddengebied verdiende al jaren een echte, goede natuurfilm. Al vóór De Nieuwe Wildernis liep ik met het idee om deze film te maken. Het Waddengebied is rauw en puur – in al haar schoonheid. Soms moesten we wel drie keer terug voor dat ene mooie shot, waarvan we wisten dat het er was, maar ook dat het vreselijk moeilijk was om het te maken. Maar als het er dan is,… dat is zo gaaf. Mijn doel is om een film te maken die leest als een goede roman; geen sprookje, maar de rauwe pure schoonheid van de Nederlandse natuur.

Volg WAD via:
Facebook: https://www.facebook.com/WADfilm
Instagram: https://www.instagram.com/WADfilm
Twitter: https://www.twitter.com/WADdefilm
Website: https://www.WADfilm.nl/
Nieuwsbrief: https://www.WADfilm.nl/nieuwsbrieven

Unieke beelden super dichtbij

De crew wist beelden te maken die nog nooit eerder zijn gemaakt. Onderwater filmen is bijvoorbeeld in de troebele Waddenzee een grote uitdaging. En met speciale technieken is het microleven in beeld gebracht. Maar ook de jacht van de slechtvalk, de geboorte van zeehonden in het wild, eindeloze sterrenhemels, unieke natuurfenomenen zoals springtij, noorderlicht en een bevroren ijszee passeren de revue. Alles is gefilmd alsof je er zelf naast de zeehond op de zandbank ligt te zonnen.

Het geluid sleept je mee

Dat komt samen met het geluid, wat je letterlijk meeneemt onder het ijs, in het zand en op het wad. Je hoort het geluid van het gras zoals het bergeendje dat ook hoort. De muziek is speciaal gecomponeerd voor de film en tijdens de montage. Daarbij wordt nauw samengewerkt met een groot aantal Nederlandse topmuzikanten zoals Nynke Laverman, Lavinia Meijer, Martin Fondse, Sytze Pruiksma en Sofia Dragt.

Facts

 • Alles is gefilmd in het gehele Nederlandse Waddengebied; van het Marsdiep tot de Eemshaven
 • Er zijn meer dan 40 geluiden van zand en meer dan 70 geluiden zee opgenomen
 • Het is de eerste Nederlandse film in 4K
 • 300 draaidagen, 500 uur materiaal en 5 jaar filmen met een crew van 15 man
 • Er is een apart educatieproject met speciaal ontwikkelde clips voor basisscholen en middelbare scholen – gratis beschikbaar via wereldwad.nl
 • Het script is jaren van te voren al gemaakt waarbij een a-lijst (must have) en een b-lijst (nice to have) van scenes is gekozen. Uiteindelijk is het gros van de b-lijst is gehaald
 • Unieke niet eerder gefilmde scenes:
  • De duo jacht van de slechtvalken (wetenschappelijk ook nooit eerder vastgelegd)
  • De geboorte van de gewone zeehonden
  • Dat zeehonden moeders meerdere jongen van andere moeders voeden
 • Noorderlicht komt voor in april en oktober en is vooral goed te zien vanaf Terschelling. De uitbarsting in de film is gemaakt op 7 maart 2014
 • Wat niet is gelukt: de geboorte van de grijze zeehonden. Vooral omdat die midden in de winter in de nacht hun jongen baren
 • De mens komt niet expliciet in beeld, maar als je goed kijkt is de menselijk invloed wel overal aanwezig
 • Er komt nog een art-fotoboek

Trailer

 • Youtube: https://www.youtube.com/wadfilm

Meer over de grijze zeehond

Website Ecomare (klik hier)
Publicatie WUR (klik hier)
Grijze zeehonden Griend/Richel (klik hier)

Gebruik beelden

Beeld en tekst hieronder is vrij te gebruiken voor journalistieke doeleinden over ‘WAD; overleven op de grens van water en natuur‘. Mocht je voor andere doeleinden dit (of ander) beeld willen gebruiken neem dan even contact op.

Bronvermelding

Beeld altijd met bronvermelding: Ruben Smit Productions

LET OP! Klik op het gewenste beeld om de foto in highres te downloaden

Filmposter – staand

Filmposter – liggend

1- grijze zeehonden, haremleiders vechten

3- grijze zeehondpup van ca. twee weken oud

5- moeder met pup grijze zeehond

9. Ruben Smit; filmmaker en ecoloog

10. Bergeendjes verlaten het konijnenhol waarin ze geboren zijn samen met hun moeder; op weg naar het wad

11. Ruben Smit in actie

12. Kolonie grote sterns

13. Lepelaar landt op nest met jongen

14. Konijnen in de duinen

19. Ecoloog en filmmaker Ruben Smit & kwelder op Schiermonnikoog vlakbij de veerhaven. Foto: Merlijn Torensma

20. Ecoloog en filmmaker Ruben Smit & kwelder op Schiermonnikoog vlakbij de veerhaven. Foto: Merlijn Torensma

Ruben houdt een inleiding bij de premiere Wadfilm 1 oktober 2018 op de set van Stormruiter (bronvermelding deze foto: Gijs Jacobs)

Aanbieding eerste fotoboek WAD aan Lutz Jacobi, directeur Waddenvereniging (bronvermelding deze foto: Gijs Jacobs)

Ruurd Jelle van der Leij, Ruben Smit en Melchert Meijer zu Schlochtern bij de premiere van WAD (bronvermelding deze foto: Gijs Jacobs)

cross-icon
cross-icon