De Crew

Wadfilm is bedacht, ontwikkeld en gemaakt door Ruben Smit. Sinds 2015 produceert Ruben zelfstandig natuurfilms en -documentaires vanuit het productiehuis Ruben Smit Productions. Daarvoor heeft hij een team van fanatieke cameramannen, editors, onderwaterfilmers en geluidsmannen om zich heen verzameld die gebruik maken van de nieuwste technologieën en apparatuur. De crew stelt zich graag aan je voor:

Ruben Smit

Filmregisseur, ecoloog & natuurfilmer Wadfilm

Als filmregisseur van natuurfilms maakte ecoloog en natuurfilmer Ruben Smit zijn debuut met De Nieuwe Wildernis (2013) en de gelijknamige tv-serie bij de VARA. In 2014 won hij voor deze film als regisseur de Rembrandt prijs en het Gouden Kalf. In 2016 is Ruben uitgeroepen tot grootste nationale natuurkenner in de eerste Nationale Natuurquiz. Eind 2016 was de natuurdocumentaire ‘Schatkamer van de Veluwe’ op NPO2 en in 2015/2016 is ‘Levende Rivier’ te zien geweest op NPO2 én in diverse bioscopen en filmhuizen door heel Nederland. Ook produceert en presenteert hij sinds 2013 jaarlijks meerdere blogs voor het tv-programma VARA’s Vroege Vogels.

Ruurd Jelle van der Leij

Cameraman Wadfilm

Ik ben Ruurd Jelle van der Leij en één van de cameramannen van Wadfilm. De afgelopen anderhalf jaar heb ik het voorrecht om ongelooflijk veel mogen filmen op de Wadden. Dit maakt het werk extra bijzonder omdat je op die kleine eilanden een gevoel van vrijheid ervaart wat ik zelf nergens anders zo heb ervaren. Alleen al het feit dat je je apparatuur kan laten staan in de wetenschap dat er geen grijze zeehond het in zijn hoofd haalt om deze mee te nemen, maakt het al uniek. De ultieme klus tot nu toe was toch wel het filmen van de jonge slechtvalken in een grondnest op Rottumerplaat. Zij zijn zeer schuw en dichtbij het nest filmen was nog een flinke toer. De ervaring werd nog mooier toen er tijdens een tweede bezoek drie grote jongen rondvlogen. De energie die je in zo’n scene steekt is enorm, ook fysiek. Maar als het zich in zulk mooi beeld uitbetaalt, is dat waar ik graag voor wil afzien.

Melchert Meijer zu Schlochteren

Cameraman en Editor Wadfilm

Ik ben een gedreven ecoloog, natuurfotograaf en filmmaker. Binnen het WAD team ben ik cameraman, maak ik timelapsen, film ik met drones en werk ik in de postproduction. In eerdere producties ‘Schatkamer van de Veluwe’ en ‘Levende Rivier’ heb ik hele mooie filmavonturen beleefd. De wadden geven nog meer wildernisgevoel en werken als cameraman voor WAD is daarmee ook echt een belevenis. Zo lag ik voor het filmen van grijze zeehonden naast vechtende bebloede mannen van ruim 300 kilo zwaar. Dat maakt wel indruk…! Rottumeroog en Rottumerplaat  zijn mijn favoriet. Daar kan ik het dichts bij het wildernisgevoel komen en bedenken hoe de Wadden eruit zouden zien als de mens geen invloed heeft. Daar kan ik vastleggen hoe groots, weids en dynamisch de Wadden eigenlijk zijn.

Yoeri van Es

Onderwatercameraman Wadfilm

Mijn naam is Yoeri van Es. Al jaren duik ik met veel passie en plezier in de Nederlandse wateren, zowel zoet als zout. Altijd op zoek naar nieuwe beestjes, gedrag en uitdagende plekken om te verkennen. Het is een compleet andere wereld onder de golven een wereld verborgen voor veel van ons. Pas als je een duikbril opzet en je hoofd onderwater steekt zie je pas hoe divers en mooi de Nederlandse onderwaterwereld is. Zo ook onze Wadden: ik heb bijvoorbeeld voor deze film rondom de haven van Terschelling hele mooie beelden kunnen maken van massa’s dikkopjes, aasgarnalen, krabben en af en toe een grote bot. Het allergaafste vind ik de reis door het slik van de Wadden, sjouwend met mijn zware apparatuur en in mijn duikpak op weg naar de gaafste plekken.

Jeroen Verhoeff

Onderwatercameraman en adviseur Wadfilm

Natuurschilder, natuurkenner, natuurverteller en natuurfilmer. Het is mijn passie om de natuur zo puur en wild mogelijk in en op beeld te krijgen. Ik ben geboren en getogen in Vlaardingen, niet bepaald de beste omgeving als je van ongerepte natuur houdt. Desalniettemin of misschien wel juist hierom raakte ik daar verslaafd aan het zoeken en kijken naar wilde dieren. Zich zoveel mogelijk ontworstelend aan die gerepte omgeving ontdekte ik dat de onder water wereld relatief vrij was van mensen en hun aanhangende lelijkheid. Zo werd snorkelen een passie. Snel verveeld en rusteloos, schakel ik regelmatig van het ene naar het andere beroep. Zo probeer ik het als natuurfotograaf, natuurreisgids, natuurillustrator, striptekenaar, huisvader, natuurschrijver en als natuurfilmer leuk en spannend te houden.

Wim van Egmond

Fotomicrograaf en micrograaf Wadfilm

Ik ben dus fotomicrograaf. Of micrograaf. Ik word ook wel microfotograaf genoemd maar dat is -taaltechnisch gezien- een hele kleine fotograaf. Toch is microfotograaf mij wel op wel het lijf geschreven. Ik stel mijzelf graag in dienst als woordvoerder voor onze microscopische medewezens. Organismen waar we gewoonlijk aan voorbij gaan maar die zo belangrijk voor ons zijn. Ik ben van oorsprong fotograaf met een kunstachtergrond, ik heb schilderen en fotografie gestudeerd aan de Rotterdamse kunstacademie. Ik heb nog geen idee hoeveel micro-organismen in wadfilm komen maar het gegeven op zich is al uniek. In de BBC films zie je amper micro-organismen. En ik heb zelfs gezien dat ze computeranimaties gebruikten om plankton in beeld te brengen. Dat doen we in wadfilm anders. Het is mijn missie om de wonderlijke wereld van het plankton en het microbieel slikleven zichtbaar te maken. Eindelijk iets anders dan alleen vogels en zeehonden:).

Paul Klaver

Time-lapse expert Wadfilm

Ik ben Paul Klaver en vanaf het allereerste begin betrokken bij het filmproject. Mijn specialiteit is time lapse; ik ben gefascineerd door de mogelijkheden van deze techniek. Je kunt met time lapse het onzichtbare zichtbaar maken. In de filmproductie zijn dat uiteraard het getijde maar ook het bewegende zand en niet te vergeten de indrukwekkende wolkenluchten en sterrenhemels. Het is voor mij een uitdaging om met deze techniek meer dan alleen mooie beelden te maken; ik maak een verhaal. Daarnaast ben ik ook wildlife cameraman. Ik heb dagenlang gewone zeehonden gefilmd in de Dollard in een speciaal geprepareerde schuilhut. Het resultaat is bijzonder; zo heb ik de geboorte van wilde, gewone zeehonden gefilmd. Uniek in de wereld van natuurfilm!

Tim Visser

Cameraman Wadfilm

Collega’s vergelijken mij wel eens met een overenthousiaste hond die lekker wil knallen. In het begin van mijn carrière liep ik stage in Zuid-Afrika bij de Foster Brothers en De Nieuwe Wildernis. En nu knalt ik als natuurcameraman onder andere bij Vroege Vogels, diverse TV natuurfilms en produceert ik mijn eigen natuurdocumentaires. Ik ben gespecialiseerd in visueel krachtige dierenverhalen. Wat mij betreft heeft elk dier zijn eigen verhaal. Voor Wadfilm maak ik samen met collega filmers een aantal scenes, zoals een scene over de nonnetjes, duinparelmoervlinders en zandverstuiving.

Olivier Nijs

Geluidsman en Audionabewerking Wadfilm

Voor WAD ben ik verantwoordelijk voor het geluid. Dat gaat van het piepen van een pasgeboren lepelaartje tot aan een oorverdovende herfststorm op het strand en alles daartussen. Mijn uitdaging zit in ervoor zorgen dat je straks in de bioscoop het gevoel hebt dat je je op het wad waant. Muziek en geluid zijn al vanaf mijn vroege jeugd een belangrijk onderdeel van mijn bestaan. Ik kan enorm genieten van het geluid van regen en de enorme diversiteit aan geluiden die dat kan veroorzaken. Stromend water, ruisend riet of lopen door de knersperende sneeuw. Mijn uitdaging is om die geluiden zo op te nemen dat je als luisteraar het gevoel krijgt op die plekken te zijn.

Roel Diepstraten

Cameraman Wadfilm

Buiten dwars door de duinen, slikken, bossen en heides. Daar zie je mij het liefst. Opzoek naar bijzondere verhalen laat ik mijn camera draaien. Een verhaal vertellen met beeld. En dat is ook precies dat bij deze productie hoort. Een verhaal over natuur in al haar kracht. Na het volgen van de opleidingen beeldende kunst en bos & natuurbeheer begon ik met de opleiding natuur & communicatie. Uiteindelijk bracht me dit tot het maken van natuurproducties. Veel mensen komen tot rust als ze buiten zijn. Er gebeurt van alles en dit is precies waar ik mensen op wil wijzen. Neem de tijd, zie de omgeving om je heen. Ik word enthousiast van de meest uiteenlopende soorten en kan wegdromen bij een prachtige zonsondergang.

Martin Fondse

Componist Film

Ik ben componist en speel piano en vibrandoneon (de barokke versie van de melodica). Maar het liefst schrijf en speel ik mijn eigen composities, variërend van solostukken tot werken voor symfonieorkest,  vaak met een eigen, humoristische,  narratieve stijl. Ik heb een voorliefde voor  grensverkenning  en  het  verenigen van klankwerelden. Deze grenzen verken ik ook voor wadfilm. De breedte aan beelden is schitterend; om daar muziek bij te maken is een fantastische uitdaging. Als musici zijn we in een vroeg stadium betrokken; toen de film nog niet af was. We inspireerden elkaar; editors en musici. Dat maakt de combinatie van beeld en geluid nog sterker en krijg je een betere sfeer die naadloos aansluit  bij de verhaallijn.

Sofia Dragt

Componist tv-serie

Van creëren, niets tot iets maken, word ik het aller gelukkigst. Componeren maakt mij dus heel blij! En al helemaal in combinatie met mooie beelden waar ik erg geïnspireerd door raak. Ik kom vanuit de popmuziek waarbij ik ook al vaak geïnspireerd raak door de natuur en vind het geweldig om voor film begeleidend te werken als filmcomposer, om het verhaal nog mooier te maken door er gepaste muziek bij te maken.

Marjet Heins

PR&Communicatie Wadfilm

Ik ben Marjet en mijn taak is om Wadfilm in the spotlights te (laten) zetten; ik ben een nieuwszoeker & communicatiedame. Ik verwonder me graag, spaar oneliners en bijzondere gepassioneerde mensen om mij heen. Mensen die net naast de gebaande paden wandelen en onverwachte wendingen nemen. Zoals de crew van Wadfilm die op onvoorstelbare wijze het Wad weten te vangen in prachtige beelden en verhalen. Dat doe ik altijd in verbinding met mensen en daarbij werk ik buiten de lijntjes. Ik wil de wereld een beetje vrolijker, mooier en groener achterlaten dan hoe ik hem vond.

cross-icon