Terug naar alle verhalen
Het verhaal achter de broedende Steppekiekedief
July 23, 2017

HEEL BIJZONDER! De steppekiekedief broedt in Nederland! De crew van #wadfilm maakte een uitstapje en deze zeer unieke en bijzondere beelden.

Ruurd Jelle vertelt:
“Wat een weken zijn dit geweest. Ik had het voorrecht te mogen pendelen tussen twee nesten van de velduil op Ameland en de grondbroedende slechtvalk op Rottumeroog. En dan belt om half tien ‘s avonds Ruben Smitje ineens op met de mededeling dat hij een klusje voor me had dat wel zeer uniek was. ‘’Ga er even voor zitten’’: zei hij. Ik ben gebeld door Ben Koks met de vraag of wij voor hem het eerste broedgeval van de steppekiekendief in Nederland en zelfs West-Europa willen vastleggen! WOW , hier zijn geen woorden voor! In mijn hoofd wisselden ideeën over cameraposties en gedragsopnames elkaar in rap tempo af met als gevolg een nacht zonder slaap. De wekker ging om 6:00 al voor het vertrek naar Rottumerplaat en mijn app om 6:00 aan Ruben luidde dan ook: Berichten over steppekieken e.d. in het vervolg graag om 7:00 uur in de ochtend !

Na vijf geweldige dagen filmen op Rottumerplaat bij de vliegvlugge slechtvalken kon ik gelijk verder bij de steppekiekendief. Een soort die ik niet erg goed kende maar waarvan ik zeker wist dat ik het gedrag wel kon voorspellen. Zo’n 10 jaar geleden heb ik twee jaar bij Ben Koks stage gelopen/gewerkt en zodoende leerde ik alles over de grauwe kiekendief. Dit gedrag had er vast veel van weg en dat bleek ook het geval. Het filmen op zich was in dat opzicht dan ook niet een groot probleem het was meer een kwestie van timen en van uren maken.

Daarnaast was het mannetje zo snel dat je het alleen bijna niet kon volgen. En daar waar ik op de wadden al 14 maanden op onweer wacht was het hier twee van de vier keer raak! Redelijk bizar en het leverde mooie beelden op. In de buien op de eerste dag schermde de vrouw de jongen af tegen de bui. In de regen op de laatste dag zijn het juist diezelfde jongen die een regendans hielden. Ikzelf was die dag wat minder gelukkig. De hele ochtend en middag was het te heet om mooie beelden te maken en dreef je de tent uit, dus ik besloot te wachten op de koele lucht die voor de bui uit aan zou moeten komen. Ik had echter niet gerekend op onweer. Toch had ik weinig keus aangezien er na 12 uur wachten net op dat moment wat te filmen viel van de jongen. Op hoop van zegen blijven zitten in de tent en in die bui de mooiste beelden gemaakt van de vliegvlugge kuikens. Een perfecte afsluiter van dit filmavontuur!
Dit waren 4 zeer bijzondere draaidagen verspreid over 3 weken. Ik heb de jongen mogen volgen van kleine afhankelijke kuikens in het nest tot 4 vliegvlugge dames die op de akker speelden. Een geweldige ervaring met als fraaie herinnering de beelden van dit unieke broedgeval!”

Terug naar alle verhalen
cross-icon
cross-icon