Terug naar alle verhalen
Componist Martin Fondse componeert live filmmuziek WADfilm
April 24, 2018

Filmmuziek is doorgaans het sluitstuk van de filmmontage. Niet bij de nieuwste natuurfilm ‘WAD, overleven op de grens van water en natuur’ van Ruben Smit Productions. Componist Martin Fondse is één van de muzikanten die de filmmuziek gaat maken. Uniek is dat hij componeert terwijl de film nog niet af is.

Meestal wordt de muziek gecomponeerd als de film al helemaal afgemonteerd is. Dat maakt het voor componisten soms best lastig omdat timing, de opbouw en de gewenste emotie hand in hand gaan met de edit van de filmscenes. Met deze co-creatie van muziek en film duikt de kijker straks nog meer de essentie van de film in. Komende week gaan de muzikanten de studio in samen met de editors van WADfilm.

Live in actie bij verdwaalde eiereendjes
In Podium Witteman gaf Martin Fondse afgelopen zondag live een demonstratie hoe hij de filmbeelden als inspiratie gebruikt voor het componeren van de muziek. Daarbij gebruikte hij beelden die niet eerder te zien zijn geweest van twee verdwaalde eiereendjes op zoek naar hun familie. Zie het filmpje hieronder of bekijk de hele uitzending via uitzending gemist.

Muziek en film tegelijkertijd in edit
Behalve Martin Fondse werken nog diverse andere Nederlandse muzikanten mee aan de muziek van de film, zoals Nynke Laverman, Sytze Pruiksma en Lavinia Meijer en Sofia Dragt. Op dit moment is de montage van ruim 4 jaar filmen en 450 uur aan materiaal in volle gang. Wadfilm gaat in oktober in premiere.

Terug naar alle verhalen
cross-icon
cross-icon